Kuchnia

kuchnia

PotrawyRegionalne: SOK Z ARBUZA Z DODATKIEM MIĘTY

Sok z arbuza z dodatkiem świeżej mięty!
Idealny na upalne dni!
Schłodzony i podany z kostkami lodu, cudownie ugasi pragnienie.
Świeżość mięty i słodycz arbuza - to jest to!

Arbuz składa się z 92% z wody,ale jest to woda z dodatkiem witaminy C.
Owoc ten zawiera niewiele cukrów bo tylko 6%.
Ma niewiele kalorii, jest więc idealny dla osób dbających o linię;-)
Zawiera dużą ilość potasu.
W czarnych pestkach arbuza znajduje się sporo składników mineralnych z łatwo przyswajalnym dla organizmu żelazem i cynkiem.
Zwykle odrzucane w czasie konsumpcji owocu pestki i ich bogata zawartość mogą stać się częścią naszej diety za sprawą wyciskarek do soków.

Arbuz bogaty jest w:

LIKOPEN silny przeciwutleniacz chroniący układ krwionośny przed licznymi schorzeniami.Podobnie jak inne karoteny ma również właściwości anty-nowotworowe.
CYTRULINĘ ten aminokwas przekształca się w nerkach w pochodny aminokwas argininę (ang. arginine). Ten zaś ma podobne właściwości jak osławiona już viagra – rozszerza naczynia krwionośne co niezależnie od „innych zbawiennych efektów” polepsza cyrkulację krwi i sprzyja spadkowi ciśnienia. Niestety widoczne efekty można osiągnąć jedynie konsumując duże ilości arbuza (kilka szklanek soku arbuza dziennie)....

Sok można wzbogacić dodając do niego sok z kiwi i/lub cytryny.
Polecam!

Arbuza obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki.
Umyłam świeże gałązki mięty.
Przecisnęłam owoc wraz z pestkami i miętą przez wyciskarkę.
Sok schłodziłam, dodałam kostki lodu i gotowe.Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation