Kuchnia

kuchnia

PotrawyRegionalne: Żeberka

Pieczone żeberka w pysznym, gęstym słodko-ostrym sosie.
Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak.
Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości.
Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa.
Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa!
Polecam!

Składniki:

1 kg.żeberek wieprzowych

Składniki na marynatę:

około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno)
4 łyżki oleju sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek sosu worcester
2 łyżki ketchupu / koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
2 łyżki ostrej musztardy
6 ząbków czosnku
kawałek świeżego korzenia imbiru
świeże gałązki rozmarynu i oregano
łyżeczka ostrej wędzonej papryki
łyżeczka zmielonego kminku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Żeberka umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.Do miseczki kolejno dodawałam:
olej, sos sojowy, ocet balsamiczny,
sos worcester, starte ząbki czosnku,miód, ketchup, musztardę,przyprawy,starty korzeń imbiru, świeże zioła.
Wszystkie składniki na marynatę wymieszałam.
Polałam nią żeberka.
Tak przygotowane - odstawiłam na noc do lodówki.Żeberka przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na godzinę.
Żeberka co jakiś czas przewracałam i smarowałam marynatą.
Po tym czasie,przykryłam je folią aluminiową i piekłam jeszcze przez jakiś czas do miękkości.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation