Design

Święta

PIEROGI Z KASZA GRYCZANA I GRZYBAMI

Farsz :

szklanka kaszy gryczanej
2 łyżki suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki masła

sól, pieprz, tymianek

Ciasto :

1,5 szklanka mąki pszennej
1/2 szkl. mąki durum
1 szklanka wrzącego mleka
szczypta soli

2 łyżki masła
1 duży por ( jasnozielona część)
szczypta soli i cukru

Kaszę ugotować na sypko, grzyby namoczyć i podgotować. Wywar można zużyć następnego dnia do sosu do mięs.Grzyby pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulą. Połączyć je z kaszą, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Mąki zmieszać w misce, posolić i zaparzyć wrzącym mlekiem, mieszając energicznie widelcem. Potem wyrzucić ciasto na omączony blat i wyrabiać, aż stanie się elastyczne ( bardzo szybko). Jak przestygło do temperatury ciała, wałkowałam je na omączonym blacie.
Wykrawać szklanką na środek włożyć farsz. Gotować w osolonej wodzie 2-3 min po wypłynięciu(najlepiej spróbować czy ciasto nie jest surowe).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation