Design

Święta

PIEROGI Z KAPUSTĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
1/2 kg kiszonej kapusty
2 łyżki oliwy
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, jałowiec
papryka wędzona, kolorowy pieprz z młynka
garść suszonych pomidorów
garść suszonych grzybów
Ciasto :
ok. 1/2 kg mąki
sól, łyżka oleju
wrząca woda
Kapustę zalać wodą ( jeśli jest zbyt kwaśna, można ją wypłukać), dodać oliwę lub inny tłuszcz , liść laurowy i ziarniste przyprawy, suszone grzyby i pokrojone suszone pomidory. Gotować pod przykryciem do miękkości. Doprawić kolorowym pieprzem z młynka i wędzona papryką, chwilę pogotować razem. Wystudzić na sicie, odcisnąć i pokroić drobno.
Do miski z mąką wsypać sól, dodać olej i mieszając widelcem dolewać wrzątek, aż zrobiła się jednolita kula. Wyjąć ją na omączony blat i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawiłam je do wystudzenia na blacie około pół godziny. Latem można włożyć ciasto na 15-20 minut do lodówki, żeby się nie lepiło.

Rozwałkować ciasto bardzo cienko , bez problemów- ciasto jest bardzo elastyczne i dobrze się klei, na dodatek nie rozkleja przy gotowaniu.Wykrawać krążki dużą szklanką, napełniać farszem i skleić.
Gotować w osolonym wrzątku, ok. 2- 3 minuty od wypłynięcia.

Panowie zjedli polane skwarkami z wędzonego boczku, córa – przysmażone na oleju, ja – bez niczego. Wszystkie wersje były pyszne. Farsz wyszedł bardzo aromatyczny a pierogi w całości niezwykle smakowite. We czwórkę zjedliśmy sporą ilość i nikt nie narzekał, że ma dosyć. Polecam, nawet na Wigilię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation