Design

Święta

BŁYSKAWICZNE MUFFINKI PIERNIKOWE



1, 5 szklanki mąki
½ szklanki cukru
2łyżki płynnego miodu
łyżka kawy mielonej

łyżka kakao

2/3 szklanki mleka
jajko
1/3 szklanki oleju
2łyżeczki przyprawy do pierników
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę, kawę, kakao, przyprawę i cukier mieszamy w misce z proszkiem, dodajemy stopniowo, mieszając łyżką , olej, mleko i płynny miód, na koniec wbijamy jajko. Mieszamy dokładnie ale nie wyrabiamy, by nie wtłoczyć za dużo powietrza.

Napełniamy foremki do muffinek nieco ponad połowę – z tej ilości ciasta starczy na dwie porcje.

Wkładamy ostrożnie do mikrofalówki , najpierw na 3 minuty na 500 W, potem na następne 3 na 600 W. Powinny być gotowe, jeśli ciasto się nie ścięło, wkładamy jeszcze na minutę i tak do skutku.

Można je też upiec w piekarniku, w 180 C, około 15- 20 minut.

Ja gorące wyjęłam od razu z foremki na deskę i tak wystudziłam, a foremkę napełniłam raz jeszcze i powtórzyłam proces- otrzymałam 12 ślicznych i pysznych muffinek.

Piernikowo-kawowe klimaty doskonale się nadały na mikołajkowy podwieczorek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation