Kuchnia

food

Tort czekoladowy z chrupiącymi rurkami
przygotowanie: 1 godzina
pieczenie 20 minut
składniki na średnią tortownicę
Biszkopt: ›8 jajek ›8 łyżek cukru ›6 łyżek mąki pszennej ›2 łyżki mąki ziemniaczanej ›czubata łyżeczka proszku do pieczenia ›szczypta soli ›tłuszcz do formy
Krem i dekoracja: ›opakowanie budyniu waniliowego ›szklanka mleka ›kostka masła ›tabliczka mlecznej czekolady ›łyżka spirytusu lub kieliszek wiśniówki ›słoik konfitury wiśniowej ›opakowanie rurek waflowych i draży czekoladowych

Biszkopt. Jajka rozbić, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Obie mąki i proszek przesiać, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą. Dno średniej tortownicy i dużej blachy o wymiarach około 60 x 70 cm wyłożyć pergaminem, natłuścić. Na dno obu form wylać równomiernie ciasto. Piec 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160–170 st. C.
Krem. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, ale tylko ze szklanką mleka. Czekoladę stopić z łyżką wody. Masło utrzeć na gładką masę, dodając po łyżce przestudzonego budyniu i czekolady. Na koniec wlać spirytus lub wiśniówkę.
Okrągły spód ułożyć na płaskim talerzu lub desce, posmarować konfiturą wiśniową. Prostokątny biszkopt posmarować kremem czekoladowym i pokroić wzdłuż na 5 pasków równej szerokości. Jeden pasek zrolować i ustawić na środku okrągłego spodu. Następnie dookoła przyklejać kolejne paski biszkoptu z masą, tak by na zewnątrz zawsze był biszkopt.
Po wypełnieniu całego spodu, wierzch i bok tortu posmarować pozostałą masą. Bok obłożyć rurkami waflowymi (należy je przyciąć do wysokości tortu), wierzch udekorować drażami. Tort przechowywać w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation