Kuchnia

Recipes

jan paszkowski – duszone udko z królika z kładzionymi kluseczkami szałwiowymi i surówką z buraków

jan paszkowski – duszone udko z królika z kładzionymi kluseczkami szałwiowymi i surówką z buraków



skŁadniki:

udko z królika

1,5 kieliszka białego wina

2 białe cebula

4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól, pieprz

3 ziarna ziela angielskiego

kilka liści szałwi

mała gałązka rozmarynu

opakowanie śmietany 30%

3 spore prawdziwki

szczypta tymianku suszonego

skórka otarta z cytryny

masło

1 szklanka mąki

woda

1 jajko

2 buraki

ocet balsamiczny

cukier





sposÓb przygotowania:

królika oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącej oliwie. kiedy będzie pięknie rumiany, przełożyć go do garnka. na patelnię, tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. zeszklić i wlać kieliszek białego wina. wymieszać, zeskrobując z dna patelni wszystkie smaki z mięsa królika i całość wlać do garnka z udkiem. wrzucić gałązkę rozmarynu, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie. przykryć i wstawić na mały ogień.

mięso dusić przez 45/50minut . w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem oraz dolać wodę.

ze szklanki mąki, wody, jajka, soli, posiekanej szałwii oraz skórki z cytryny przygotować ciasto na kluski łyżką kładzione. powinno mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany. z tak powstałej masy, łyżką wybierać kluseczki i wkładać do gotującej się, osolonej wody. gotować do czasu, aż kluseczki wypłyną na wierzch.

w tym czasie na patelni roztopić łyżkę masła oraz oliwę z oliwek. wrzucić posiekaną, w drobną kostkę, cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku. zeszklić i po chwili dodać pokrojone borowiki. dodać szczyptę suszonego tymianku i podsmażać przez 2 minuty często mieszając. dolać ½ kieliszka białego wina i odparować. doprawić solą i pieprzem. wlać śmietankę. sos redukować, aż stanie się gęsty i w ostatniej chwili na patelnię dorzucić ugotowane kluseczki. wszystko wymieszać.

wyłożyć na talerz, a na wierzchu ułożyć uduszone królicze udko.

buraki pokroić na grubą kostkę, skropić sosem zrobionym z octu balsamicznego, oliwy z oliwek, soli i odrobiny cukru. wszystko wyłożyć do salaterki.


smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation