Kuchnia
Recipes
jan paszkowski – duszone udko z królika z kładzionymi kluseczkami szałwiowymi i surówką z buraków
jan paszkowski – duszone udko z królika z kładzionymi kluseczkami szałwiowymi i surówką z buraków
skŁadniki:
udko z królika
1,5 kieliszka białego wina
2 białe cebula
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
3 ziarna ziela angielskiego
kilka liści szałwi
mała gałązka rozmarynu
opakowanie śmietany 30%
3 spore prawdziwki
szczypta tymianku suszonego
skórka otarta z cytryny
masło
1 szklanka mąki
woda
1 jajko
2 buraki
ocet balsamiczny
cukier
sposÓb przygotowania:
królika oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącej oliwie. kiedy będzie pięknie rumiany, przełożyć go do garnka. na patelnię, tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. zeszklić i wlać kieliszek białego wina. wymieszać, zeskrobując z dna patelni wszystkie smaki z mięsa królika i całość wlać do garnka z udkiem. wrzucić gałązkę rozmarynu, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie. przykryć i wstawić na mały ogień.
mięso dusić przez 45/50minut . w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem oraz dolać wodę.
ze szklanki mąki, wody, jajka, soli, posiekanej szałwii oraz skórki z cytryny przygotować ciasto na kluski łyżką kładzione. powinno mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany. z tak powstałej masy, łyżką wybierać kluseczki i wkładać do gotującej się, osolonej wody. gotować do czasu, aż kluseczki wypłyną na wierzch.
w tym czasie na patelni roztopić łyżkę masła oraz oliwę z oliwek. wrzucić posiekaną, w drobną kostkę, cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku. zeszklić i po chwili dodać pokrojone borowiki. dodać szczyptę suszonego tymianku i podsmażać przez 2 minuty często mieszając. dolać ½ kieliszka białego wina i odparować. doprawić solą i pieprzem. wlać śmietankę. sos redukować, aż stanie się gęsty i w ostatniej chwili na patelnię dorzucić ugotowane kluseczki. wszystko wymieszać.
wyłożyć na talerz, a na wierzchu ułożyć uduszone królicze udko.
buraki pokroić na grubą kostkę, skropić sosem zrobionym z octu balsamicznego, oliwy z oliwek, soli i odrobiny cukru. wszystko wyłożyć do salaterki.
smacznego!
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