Kuchnia

Desery

Banany w cieście francuskim

SKŁADNIKI (na deser dla 2 osób):
2 banany (dojrzałe, jędrne, bez brązowych plamek)
8 pasków ciasta francuskiego
1 owoc kiwi
2 truskawki
czekoladowe ziarenka kawowe mocca
100 ml śmietanki 30 %
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki gorzkiego kakao
olej w sprayu
lody:
300 g serka President z wiaderka
160 ml zimnej śmietanki 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej (lub kilka kropel aromatu)


PRZYGOTOWANIE:
Lody należy przygotować dzień wcześniej. Jest to masa jak na krem do dekoracji muffinek :)
Utrzeć serek przy użyciu trzepaczki elektrycznej, dodać cukier, esencję i cały czas ubijać. Dodać kremówkę i ubijać dalej razem przez około 10 minut. Masę zamrozić.
Kremówkę z cukrem umieścić w garnku i zagotować, by zaczęła bulgotać. Zdjąć z ognia i dodać kostki czekolady. Mieszać do utworzenia jednolitej masy, odstawić w chłodne miejsce, by masa stężała do konsystencji kremu i łatwo było ją formować przy użyciu rękawa cukierniczego. Jeśli będzie za twarda, można ją delikatnie ponownie podgrzać, mieszając przy tym energicznie, do uzyskania upragnionej konsystencji.
Kupując banany najlepiej wybrać niezbyt wygięte, średniej wielkości. Z ciasta francuskiego wyciąć 4 długie paski szerokości 1 cm i 4 paski szerokości 0,5 cm. Banany przeciąć na pół. Połówki owijać szerszym i węższym paskiem ciasta. Umieścić najlepiej pionowo, w natłuszczonej formie żaroodpornej i spryskać olejem w sprayu. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Jeśli w międzyczasie banany się przewrócą, nic nie szkodzi - najważniejsze żeby ciasto zdążyło się już lekko podpiec :)
Na środku talerza przy użyciu papierowego szablonu (kartka papieru A5 z wyciętym na środku serduszkiem) drobnym sitkiem utworzyć dekorację z kakao. Umieścić na sercu upieczone banany (jak na zdjęciu). Przy użyciu rękawa cukierniczego wycisnąć krem czekoladowy, a specjalną łyżką gałkę lodów sernikowych.
Podawać z dekoracją z owoców kiwi, truskawkami oraz ziarenkami czekoladowymi.
* Lody można zastąpić kupnymi lub podać deser z bitą śmietaną, a zamiast kremu podawać z rozpuszczoną, gorzką czekoladą, rozlaną na talerzu lub podaną w małej kokilce.
* Podając deser na ciemnym talerzu, można zamiast serduszka z kakao utworzyć dekorację z cukru pudru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation