Kuchnia

małe conieco

Eklerki z truskawkami


Składniki:
125ml mleka + 2 łyżki
szczypta soli
75g masła
200g mąki
4 jajka
2 listki żelatyny ( = 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku)
300g truskawek
75g cukru
400g słodkiej śmietany 30%
150g cukru pudru

Sposób przygotowania:
125ml mleka, 125ml wody, sól i masło zagotować w garnku. Dodać naraz mąkę i szybko wymieszać. Gotować tak długo, aż ciasto zbije się w jednolitą kluskę i będzie ładnie odchodzić od garnka.
Gorące ciasto przełożyć do miski, od razu dodać 1 jajko i całość zmiksować mikserem. Pozostawić na 10min. Po tym czasie wmiksować pojedynczo resztę jajek.
Ciasto przełożyć do szprycy z dużą gwiazdą. Ciasto wyciskać na dwie blachy (każda po 7 eklerków) wyłożonych papierem do pieczenia (Brakło mi papieru i musiałam natłuścić margaryną blachę, ale jednak polecam papier). Eklerki powinny mieć około 9cm długości i na szerokość około 3cm.

Piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 225°C, jedną blachę po drugiej. Ostudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Truskawki odszypułkować i umyć. 100g pokroić małą kostkę. Resztę truskawek zmiksować z cukrem.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Odstawić w chłodne miejsce, albo włożyć do lodówki. Gdy truskawki zaczną tężeć ubić śmietanę. Śmietanę wmieszać do tężejących truskawek. Dodać pokrojone w kostkę truskawki (odkładając trochę na bok do dekoracji).
Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolne połówki wyłożyć masę truskawkową. Przykryć górną połówką. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
150g cukru pudru i 2 łyżki mleka wymieszać. Lukrem pokryć eklerki. Na górę wyłożyć resztę truskawek. Eklerki pozostawić do wyschnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation