Kuchnia

Zupy

Chłodnik litewski


Składniki:

litr maślanki
litr kefiru
duży jogurt naturalny
pęczek botwinki
pęczek rzodkiewki
koperek
szczypiorek
4 ogóreczki gruntowe
ocet winny lub sok z cytryny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz



Nic prostszego w świecie - wszystko dokładnie myjemy, drobniutko siekamy a małe buraczki z botwinki ścieramy na tarce (poplamione ręce najłatwiej wyczyścić sokiem z cytryny). Warzywa zalewamy kefirem, jogurtem i maślanką, mieszamy dokładnie, przyprawiamy odrobinę sola, pieprzem i kwaskiem i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godzinki. Później doprawiamy do smaku raz jeszcze. Podajemy z gotowanym jajkiem
, albo młodymi podsmażanymi ziemniaczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation