Kuchnia

drób

Kurczak faszerowany pieczarkami i cukinią

Porcja 278g 167 kcal
Porcja 100g 60 kcal

Przepis na 6 porcji obiadowych:


3 piersi z kurczaka (około 750g)
1 łyżeczka łagodnej papryki + 1/2 łyżeczki ostrej
płaska łyżeczka soli


1/2 małej cukinii (ok 150g)
250 g pieczarek
2 łyżeczki chrzanu
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1/2 szklanki listków bazylii


1 puszka pomidorów (lub ok 400g domowego puree)
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki chili
1 łyżka suszonej bazylii
1 duża cebula

Kilka godzin przed pieczeniem mięsa nacieramy je dokładnie solą i mieszanką łagodnej i ostrej papryki, a następnie wstawiamy do lodówki.

Pieczarki kroimy w kostkę (nie zbyt drobną), a cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Gdy cukinia i grzyby będą już miękkie, ściągamy pokrywkę i odparowujemy wodę, a następnie dodajemy posiekane listki bazylii oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Farsz przekładamy do miseczki, gdy odrobinę przestygnie dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy całość.

Przygotowane piersi z kurczaka nacinamy szerokim nożem tworząc duże kieszonki i za pomocą małej łyżeczki nakładamy do środka pieczarkowy farsz.

Następnie przygotowujemy sos:
Blendujemy pomidory z przyprawami po czym dodajemy posiekaną dość drobno cebulę.
Odrobinę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, wkładamy przygotowane mięso, zalewamy resztą pomidorów, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 'C

Pieczemy przez 60 minut, po czym kolejne 15 minut bez przykrycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation