Kuchnia

drób

Pieczony kurczak z cytryną, ziołami oraz pieczonymi ziemniakami i pomidorkami


Pieczony kurczak o niesamowitym cytrynowym aromacie z ziołami oraz chrupiącymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi.


składniki:

2kg kurczaka
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
2kg ziemniaków, obranych (u nas 1/2 kg ziemniaków)
1 duża cytryna, niewoskowana
1 główka czosnku, podzielona na ząbki
garść świeżego tymianku
garść świeżego rozmarynu
oliwa
opcjonalnie 8 plastrów wędzonego boczku
pomidorki koktajlowe

Natrzyj kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i pieprzu (kurczaka najlepiej natrzeć rano, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin do czasu pieczenia). Zagotuj duży garnek osolonej wody. Pokrój ziemniaki na kawałki wielkości piłeczki golfowej, włóż do wody z całą cytryną i ząbkami czosnku, gotuj przez 12 minut. Odcedź i odparuj przez 1 minutę, wyjmij cytrynę i czosnek. Podrzucaj ziemniaki w garnku – będą po upieczeniu chrupiące. Gorącą cytrynę nakłuj delikatnie ok. 10 razy. Wyjmij z lodówki kurczaka, połóż na papierze do pieczenia i całego natrzyj oliwą. Nafaszeruj go ząbkami czosnku, cytryną w całości i tymiankiem, umieść na blasze i piecz przez 45 minut w 190st.C.

Przenieś kurczaka na półmisek. W wytopionym tłuszczu, który został na blasze, obtocz ziemniaki z listkami rozmarynu. Potrząśnij ją, zrób wolne miejsce na środku i ponownie połóż kurczaka. Jeżeli chcesz użyć bekonu, obłóż nim pierś kurczaka i piecz kolejne 45 minut, albo do chwili kiedy mięso będzie miękkie, a ziemniaki zarumienią się. Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny.

Pomidorki umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać solą, pieprzem i polać odrobiną oliwy. Pomidorki włożyć do piekarnika na 15-20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków i kurczaka.

Zazwyczaj zdejmuję bekon z kurczaka, kroję go drobno, posypuję nim ziemniaki, cytrynę wyciągam, ząbki wyciskam z łupinek i rozsmarowuję po całym kurczaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation