Kuchnia

przetwory wytrawne

Kalafior z cebulą i papryką -
ok. 1,60 kg kalafiora (2 duże) 75 dag czerwonej papryki (3 sztuki) 45 dag cebuli (3 duże) 2 łyżki soli Przyprawy: 16 ziarenek czarnego pieprzu 12 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Zalewa: 2 litry wody 500 ml octu 10% 50 dag cukru 1 łyżeczka papryki chilli Sposób wykonania: Kalafiory oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półksiężyce. Do dużej miski przełożyć kalafiora, paprykę i cebulę. Dodać sól, razem wymieszać i odstawić na 6 godzin, co jakiś czas mieszając. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier i paprykę chili. Wszystko razem wymieszać, zagotować zalewę i ostudzić. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy. Do każdego słoika włożyć po 4 ziarenka czarnego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i po1 liściu laurowym. Następnie włożyć odsączone warzywa i zalać ostudzoną zalewą. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na 8 słoików po 700 ml.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation