Kuchnia

przetwory wytrawne

Ogórki w słodko-kwaśnej marynacie przepis
składniki
ilość sztuk: 8 litrowych słoików

25 ogórków pokrojonych w cienkie plasterki
6 cebul pokrojonych w cienkie krążki
2 zielone papryki pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku
3 łyżki soli
700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego
3 szklanki cukru
2 łyżki gorczycy
1,5 łyżeczki nasion selera
0,5 łyżeczki całych goździków
1 łyżka mielonej kurkumy
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 1godz. › Gotowanie: 30min. › +3godz. odstawienie › Gotowe w: 4godz.30min.

W dużej misce wymieszać ogórki z cebulą, zieloną papryką, czosnkiem i solą. Pozostawić na około 3 godziny.
W dużym rondlu wymieszać ocet jabłkowy z cukrem, nasionami gorczycy, nasionami selera, goździkami i kurkumą. Doprowadzić do wrzenia.
Z miski z ogórkami odlać powstały tam płyn i wlać go do wrzącego octu. Zdjąć zalewę z ognia tuż zanim zacznie się ponownie gotować.
Przełożyć ogórki do czystych słoików i zalać zalewą. Starannie zakręcić wieczka i ustawić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Po ostygnięciu wstawić do lodówki i trzymać w chłodzie aż do czasu podania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation