Design

Design

Babeczki z kremem jeżynowym
składniki na babeczki:

240g białej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki (lub mleka)
150g masła, miękkiego
50g cukru
3 jajka, małe
90g maki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
nakrętka waniliowego ekstraktu
Foremkę na babeczki wyłożyć papilotkami. Białą czekoladą posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej z śmietanką (lub mlekiem). Masło ubić na jasny i puszysty krem z cukrem. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach. Wlać roztopioną czekoladę, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem oraz solą i wsypać do maślano-czekoladowej masy, zmiksować. Na koniec wlać wanilię. Ciasto rozłożyć pomiędzy 12 babeczkowych dołków (ciut poniżej szczytu papilotki - urosną tylko trochę). Piec 10-12 minut w 180st.C aż ładnie się zezłocą. Ostudzić na kuchennej kratce.

składniki na krem:

100g masła, miękkiego
90g jeżyn
1 łyżka soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki cukru pudru (dałam 3/4)
Owoce zmiksować i przetrzeć przez sitko by pozbyć się pestek. Masło miksować aż stanie się puszyste. Dodać puree z jeżyn i sok cytrynowy. Miksować aż składniki się połączą. Wsypywać cukier (po ok. 1/4 szklanki) aż krem osiągnie właściwą sobie konsystencję. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i chwilę schłodzić. Następnie ozdobić babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation