Kuchnia

Sałatki, warzywa

1 duży bakłażan

2 ząbki czosnku

1 duża kula mozzarella buffala

15 cm kawałek pora

1 figa

kilka pomidorków koktajlowych

oliwa

4 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka cukru

Bakłażana natnij głęboko w kratkę uważając, by nie przeciąć skóry. W nacięcia powkładaj ząbki czosnku. Posmaruj go oliwą, ułóż na blaszce i zapiekaj przez 40 minut w 200 stopniach. W międzyczasie rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy i podsmaż na niej przepołowione pomidorki koktajlowe. Dorzuć po chwili pora, delikatnie posól i smaż tylko chwilę, aż nieco zmięknie. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. W garnuszku umieść ocet i cukier. Doprowadź do wrzenia i redukuj ocet do uzyskania gęstego syropu.

Na upieczonym bakłażanie ułóż kawałki mozzarelli buffala, całość dopełnij porem, pomidorkami, porem i świeżą figą. Tak przygotowanego bakłażana wstaw na pięć minut do piekarnika aby mozzarella lekko się podtopiła, a składniki ociepliły. Gotowego bakłażana skrop redukcją balsamiczną. Całość możesz posypać świeżym porem i skropić delikatnie oliwą. Podawaj natychmiast. Smacznego!



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?27#ixzz2VwUmcDSY
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation