Kuchnia

Sałatki, warzywa

PAPRYKA PIECZONA Z POMIDORAMI I ANCHOVIES

Składniki: (4 porcje)
2 okrągłe, czerwone papryki
2 duże, najlepiej podłużne pomidory
sól i pieprz
oliwa do nasmarowania formy

marynata:
2 ząbki czosnku – przeciśnięte
2 fileciki anchovies (z puszki lub słoika)
3 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanych ulubionych ziół (najlepiej świeżych; u mnie natka, bazylia i tymianek)



Wykonanie:
Papryki umyć, osuszyć przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie każdą połówkę pokroić wzdłuż na 3-4 paski-łódeczki.
Pomidory zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić, schłodzić w zimnej wodzie, a następnie obrać ze skórki. Pokroić wzdłuż na tyle samo części co papryki.

Składniki marynaty zmiksować lub utrzeć w moździerzu.
Duże, płaskie naczynie żaroodporne wysmarować cienko oliwą. Ułożyć paprykowe “łódeczki” skórką do dołu. Oprószyć solą i pieprzem.
Do każdej “łódeczki” włożyć cząstkę pomidora. Całość posmarować/skropić marynatą.

Piec 30-40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone papryki powinny mieć lekko przyrumienione brzegi.

Podawać na gorąco (lub w temperaturze pokojowej) jako przekąskę lub jako dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation