Kuchnia

MAKARONY

Spaghetti carbonara
Składniki

makaron spaghetti

Sos:

ok. 20 dag boczku
pół cebuli
200 ml śmietanki 12%
ok. 10 dag pieczarek
zielony groszek konserwowy
ser parmezan
sól, pieprz
zielona pietruszka i bazylia

Makaron spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody według instrukcji z opakowania.
Sos przygotowujemy w sposób następujący: na rozgrzanej patelni przysmażamy pokrojony w paseczki boczek. Kiedy część zawartego w nim tłuszczu się rozpuści, dorzucamy pokrojoną drobno cebulę, która teraz powinna się zeszklić. Następnie dorzucamy pokrojone w dość grube kawałki pieczarki. Im grubsze kawałki tym pieczarki pozostaną bardziej soczyste. Można podkręcić ogień tak, aby pieczarki szybciej się przesmażyły. Nie musimy się obawiać, że boczek z cebulką nam się przypalą, bo pieczarki momentalnie puszczą sporo wody. Całość dość obficie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki- pieczarki dosłownie uwielbiają pieprz i natkę pietruszki.
Teraz jeśli chcecie, dosypcie jeszcze garść groszku konserwowego. Jeszcze nie solimy gdyż boczek jest słony. Po ok. 10 min. dolewamy 200 ml słodkiej śmietanki i doprowadzamy całość do wrzenia. Teraz doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem- jeśli to konieczne.
Ugotowany makaron podajemy z sosem i całość posypujemy jeszcze startym serem typu parmezan- tak jak nakazuje włoska tradycja;). Voila!

źródło http://www.codogara.pl/9633/spaghetti-carbonara/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation