Kuchnia

MAKARONY

Spaghetti bolońskie- klasyka włoskiej kuchni
Składniki:

50 dkg mięsa mielonego wołowego
4 puszki pomidorów po 400 g każda
1 cebula
1 główka czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
2 łyżki oleju
sól& pieprz
cukier
Sposób wykonania:
W głębokim garnku na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę,
do momentu aż się zeszkli.
Dodajemy mięso, smażymy i solimy do smaku.
Wlewamy pomidory (ja zawsze kupuję całe, więc każdego kroję, bądź miażdżę widelcem),
2 łyżeczki cukru i gotujemy pod przykryciem przez 30-40 min,
na małym ogniu.
Po tym czasie odkrywamy garnek i
gotujemy jeszcze przez jakieś 10 min,
tak, aby cała niepotrzebna woda wyparowała.
Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
zioła, bazylię i oregano i
doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem.


Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi.
Trzeba je wtedy sparzyć we wrzącej wodzie i obrać ze skórki.
Czosnku można dodać mniej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation