Kuchnia

Kulinaria - Zupy

Składniki:

500 g brokuła (1 brokuł)

1 marchewka

1 pietruszka

3 ziemniaki

1 cebula

3 ząbki czosnku

400 ml bulionu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki ziół prowansalskich

100 g serka topionego (np. czosnkowego, albo z ziołami)



W dużym garnku podgrzać oliwę, cebulę obrać, pokroić i smażyć na w garnku do złotego koloru, dodać czosnek, obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smażyć około 3 minut i zalać bulionem. Dodać zioła, pieprz i sól, gotować pod przykryciem około 20 minut. Brokuła umyć, wykroić różyczki, dodać do garnka i gotować do czasu aż brokuł zmięknie. Zdjąć z palnika. Dodać serek topiony i zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Serwować z ulubionym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation