Kuchnia

Święta

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM.

Składniki na ciasto
przepis zaczerpnięty z blogu KolorowejPani; podaję już po drobnych zmianach

2 szklanki mąki
3 szklanki startej marchwi
szklanka oleju
3/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, ponownie zmiksować.
Do płynnych składników wsypać suche i połączyć urywanami obrotami miksera - tylko do połączenia składników. Do powstałej masy wmieszać startą marchew.
Ciasto przełożyć do formy (kwadratowa o boku 25 cm bądź tortownica o takiej średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach (160 przy termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy jest sucha.
Upieczone ciasto trzymać jakieś 20-30 minut w formie po czym wyjąć z papierem do pieczenia i studzić na kratce. Po całkowitym przestudzeniu, przekroić wzdłuż na dwa lub trzy blaty.


Składniki na krem

500 g kremowego serka, np. mascarpone, philadelphia, mielony twaróg
pół szklanki cukru (lub więcej)
100 g miękkiego masła

orzechy włoskie do posypania wierzchu (ok. 100 g)

Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę. Na koniec spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru.
Kremem przełożyć blaty ciasta. Na wierzchnią warstwę kremu wysypać grubo posiekane orzechy.
Całość schłodzić pare godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation