Kuchnia

makarony, kluchy

Pampuchy

Składniki:
ok. 0.5 kg mąki pszennej
szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki masła stopionego
3 dag świeżych drożdży
sól i cukier

Sposób przygotowania:
Z ciepłego mleka (pół szklanki), drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządź zaczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić swój rozmiar).
Do miski wsyp pozostałą mąkę i wlej pozostałe mleko, wbij jajka i wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Ciasto na buchty wyrabiaj ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. My użyliśmy silnego miksera.
Dodaj stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj.
Ponownie przykryj miskę ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości).
Uformuj okrągłe bułeczki wielkości pączków i ułóż je na stolnicy posypanej mąką. Przykryj je ściereczką, żeby nie wyschły.
Gdy kluski zaczną rosnąć, gotuj je na parze, koniecznie pod przykryciem. Z braku specjalnej wkładki do gotowania na parze, można sobie poradzić inaczej: szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką/gazą/muślinem i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na materiale układamy pyzy partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka.
Pampuchy gotuje się ok. 10 min, muszą urosnąć i być puszyste.
Pyzy można podawać z sosami słodkimi i wytrawnymi. Zawsze jednak bułki je się gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation