Kuchnia

makarony, kluchy

łazanki z grzybami
(Dla 4-5 osób)

Składniki:
- ½ opakowania makaronu łazanki (250g)
- 500-700g białej kapusty lub kiszonej (dałam pół na pół białej i kiszonej, )
- 2 cebule
- 1 laska kiełbasy
- 15 dkg wędzonego boczku
- 20 dkg pieczarek
- garść suszonych grzybów
- 2 licie laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- majeranek, kminek (ja dałam mielony)
- mielona ostra papryka
- maggi
- sól, pieprz



1. Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez godzinę, następnie ugotować do miękkości. Wodę pozostawić. Grzyby zaś drobno pokroić.


2. Kapustę umyć i poszatkować. Kapustę kiszoną odcisnać z wody, także poszatkować. Zalać wodą, dodać wywar z gotowania grzybów, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec gotowania posolić, doprawić majerankiem i kminkiem. Odcedzić.


3. Boczek, kiełbasę, cebule i pieczarki pokroić w kostkę.


4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju stopić wpierw boczek, następnie zeszklić cebule. Na koniec dodać pieczarki i kiełbasę. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, maggi i mieloną ostrą papryką.


5. Makaron ugotować al dente, dodać kapusty, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Podawać gorące z patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation