Kuchnia

CHLEB BUŁKI BATONY

Chleb Dukana

Składniki:

- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1/2 szklanki maizeny
- 2 szklanki otrąb owsianych
- 1 serk wiejski 250 gram – najlepiej 0% tłuszczu
- 4 jajka
- 1/2 litra chudej maślanki
- 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżka soli
- przyprawy: po łyżce suszonego tymianku, kopru, czosnku, suszonych pomidorów, bazylii, kminku.

Sposób przygotowania:

Na początku wymieszaj wszystkie składniki suche. Ubij pianę z jajek. Następnie ser rozgnieć i połącz z żółtkami i maślanką, masę dodawaj powoli do suchych składników, tak aby ciasto nie było lejące. Na końcu dodaj pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Formę do ciasta wyłóż koniecznie papierem do pieczenia, w innym przypadku chlebki mogą się przykleić. Wstaw foremki do częściowo nagrzanego piekarnika, a od temperatury 200 stopni piecz przez około 1 h i 20-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation