Kuchnia

na słodko

Muffinki imbirowo−gruszkowe

Składniki
250g mąki
150g cukru
75g jasnego brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru
140ml kwaśnej śmietany
125ml oleju
1 łyżka miodu
2 jajka
300g obranych i drobno pociętych gruszek
Sposób przyrządzenia

Nastaw piekarnik na 200 C, przygotuj formę na muffinki.

W misce umieść mąkę, cukier, 50g brązowego cukru, proszek do pieczenia i imbir.

W dzbanku wymieszaj razem kwaśną śmietanę, olej, miód, jajka i przelej całość do miski z suchymi składnikami.

Wymieszaj całość łyżką, tak by połączyły się wszystkie składniki, następnie dodaj pokrojoną gruszkę i wymieszaj ponownie. Tak przygotowaną masą wypełnij foremki.

Każdą muffinke posyp 1/2 łyżeczki brązowego cukru. Ciasto piecz przez ok. 20 minut. Upieczone muffinki pozostaw do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation