Kuchnia

mięcho

kotlety mielone a'la zrazy
Składniki:

pół kg mięsa mielonego (z reguły robię kotlety tylko na wieprzowinie)
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku, dobrze odsączona
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
plastry prosciutto (szynki parmeńskiej), ilość zależy od tego, ile wyjdzie Wam kotletów
ogórki konserwowe lub kiszone, pokrojone w słupki
plastry cebuli
kilka plastrów boczku (będzie pokrojony w słupki, więc nie potrzeba go dużo)




Wykonanie:

1. Do miski przełóż mięso, czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę, odsączoną bułkę, jajko. Wyrób mięso na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
2. Z mięsa uformuj kotlety, które nadziej ogórkiem, boczkiem i cebulą.
3. Każdy kotlet zawiń w szynkę.
4. Podsmaż kotlety do lekkiego zrumienienia, a następnie przełóż je na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kotletów i piekarnika.
5. Podawaj z tradycyjnym sosem czosnkowym lub gęstym sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation