Kuchnia

mięcho

Zrazy wołowe w sosie z wina czerwonego

Zrazy wołowe

4 podłużne płaty mięsa wołowego na zrazy, musztarda, 4 plastry chudego boczku wędzonego, 2 ogórki, cebula, 4 słupki marchewki, pieprz, ok 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego




Mięso rozbić delikatnie na cienkie płaty, ogórek i cebulę marchew pokroić na zapałkę.
Rozbite mięso posypać świeżym pieprzem i posmarować musztardą, położyć plaster wędzonego boczku, kawałek ogórka,cebuli, marchewki oraz zwinąć krótszym brzegiem i związać białą nicią bawełnianą.
W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć z wszystkich stron, dodać ok 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina i pozostawić na ogniu do czasu gdy wino wygotuje do 1/4 swej objętości, dać liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, dolać nieco wody
i w tym czasie podsmażyć łyżkę mąki na niewielkiej ilości masła, a pod koniec prażenia mąki dać z niewielką ilość wywaru i dodać do zrazów, tak żeby powstał sos ciemny.Doprawić pieprzem i papryką słodką.

Moja sugestia:Nie radzę solić gdyż mięso wołowe stwardnieje. Podawać z frytkami i surówką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation