Kuchnia

mięcho

Svíčková na smetaně - czeska wyborna pieczeń wołowa na śmietanie

Składniki:

750 g polędwicy lub ligawy
50 g słoniny lub boczku pokrojonego w słupki
sól, pieprz mielony
2 marchewki
150 g selera
1 pietruszka
1 cebula
5 ziarenek pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
pół łyżeczki tymianku
łyżka masła
sok cytrynowy z połowy cytryny
łyżka musztardy (raczej sarepskiej niż dijońskiej)
pół małego kubeczka śmietanki
ewent. mleko do rozcieńczenia
cukier do smaku
cytryna pokrojona na płatki

Mięso umyć i oczyścić, naszpikować (powinno być szpikowane wzdłuż włókien, ale dla mnie bez specjalnej igły to niewykonalne, więc naszpikowałam w po skosie ok. 3 cm kawałkami boczku). Natrzeć solą i pieprzem. warzywa umyć, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce (poza cebulą, cebulę wystarczy rozkroić), umieścić w brytfannie razem z pozostałymi przyprawami. Dodać mięso, polać sokiem z cytryny i stopionym masłem. Można zostawić dzień do skruszenia, ale nie jest to konieczne. Przed pieczeniem podlać niewielką ilością wody. Piec przykryte aż mięso będzie miękkie (moje mięso piekło się ok. 1,5 godziny na ostatnie 15 minut odkryłam je żeby miało przypieczoną skórkę). Po upieczeniu mięso odstawić żeby odpoczęło. Sos z pieczenia przecedzić przez sito, można dodatkowo przetrzeć do niego warzywa (ja tego nie zrobiłam), dodać musztardę, śmietankę i ewentualnie sól i cukier, zagotować. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić go mąką (tego tez nie zrobiłam). Mięso pokroić na plastry, jeśli ostygło, podgrzać w sosie, podawać z knedlikami, plasterkami cytryny i konfiturą z żurawiny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation