Kuchnia

mięcho

Klopsiki szwedzkie (Köttbullar)

600 g mięsa wieprzowo-wołowego
2 jajka
1 średnia cebula
100 ml mleka
85 g bułki tartej
sól, pieprz, koperek
olej lub oliwa

Sos
400 ml bulionu wołowego
80 ml śmietany kremówki
3-4 łyżki dżemu z borówek do mięs (lub żurawiny)
2 łyżki mąki
1/4 szklanki zimnej wody
sól, pieprz

Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na złoto, zostawić do wystygnięcia. W misce wymieszać na jednolitą masę: mięso mielone, jajka, mleko, bułę tartą, podsmażoną cebule i garść posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować kulki, zwilżając co jakiś czas dłonie. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej lub oliwę, obsmażyć klopsiki z każdej strony na złocistobrązowy kolor, przez około 10-15 minut. Przełożyć klopsiki na talerz. Na patelnię, na której smażyły się klopsiki wlać część bulionu, dodać 4 łyżki dżemu z borówek, wymieszać. Mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać na patelnię. Wlać resztę bulionu, śmietanę kremówkę, doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Włożyć klopsiki z powrotem na patelnię i całość dusić jeszcze przez kilka minut.
Podawać z ziemniakami pieczonymi lub puree ziemniaczanym, obowiązkowo z dodatkową łyżką dżemu borówkowego, posypane koperkiem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation