Kuchnia

ciasta, torty

Składniki na 4 wieńce:
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
125g masła, roztopionego i ostudzonego
40g świeżych drożdży
szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i mąki oraz 0,5 szklanki mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Dokładnie wyrobić ręcznie lub w maszynie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).

Nadzienie:

30g masła, roztopionego
3 łyżki cukru
cynamon
jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Roztopić masło.
Mleko połączyć z wodą, zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
W misce umieścić: mąkę, drożdże, cukier i jajko. Dolewać stopniowo ciepłe mleko z wodą. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać więcej ciepłego mleka. Jak ciasto będzie się odklejać od ręki – wlać roztopione masło, zagnieść.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na placek grubości 6-8 mm, posypać obficie cynamonem i cukrem.
wieniec cynamonowy
Zwinąć ciasto w dość ciasny rulon.
wieniec cynamonowy drozdzowy
Po zrolowaniu udało mi się go jeszcze nieco wyciągnąć na długość.
wieniec cynamonowy z ciasta drozdzowego
Rolkę przeciąć wzdłuż na pół….
drozdzowy wieniec cynamonowy
…i obie połówki skręcić wokół siebie…
wieniec cynamonowy
…i taką przeplatankę ułożyć na blasze wyłożonej papierem i uformować okrągły wieniec. Ja sobie uformowałam piękny okrąg na blacie, a potem na blachę nie umiałam przełożyć :P i wyszło troszkę koślawo :P
wieniec cynamonowy
Piec ok. 25-35 min w temp. 170°C aż wianek będzie rumiany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation