Kuchnia

ciasta, torty

Sernik z gotowanymi pomarańczami i czekoladą

Tortownica o średnicy 21 cm:

Spód:

200 g ciastek owsianych,
50 g biszkoptów,
50 g masła
2 czubate łyżeczki kakao
Warstwa serowa:

1,25 kg tłustego twarogu,
1 szklanka cukru,
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%,
2 pomarańcze,
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
100 g drobinek czekoladowych z gorzkiej czekolady lub posiekanej gorzkiej czekolady

Dzień przed: pomarańcze dokładnie myjemy, wrzątkiem patrzymy skórkę. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą, gotujemy przez ok. 2 godziny aż będą całkowicie miękkie, co jakiś czas dolewając wody (pomarańcze powinny być zanurzone, jeśli wypływają na wierzch należy je co jakiś czas obrócić). Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Spód: masło rozpuszczamy. Biszkopty i ciastka miksujemy malakserem na drobne okruszki, dodajemy masło i kakao. Miksujemy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na spód wysypujemy do tortownicy. Lekko uklepujemy, wstawiamy do lodówki.

Składniki na warstwę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Pomarańcze przekrawamy, wyjmujemy pestki. Resztę miksujemy blenderem na gładki mus. Dodajemy twaróg, śmietankę, cukier, mąkę, jajka. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką. Wylewamy na przygotowany spód. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok. 70 minut (środek powinien być ścięty). Sernik studzimy przez ok. godzinę w lekko otwartym piekarniku, wyjmujemy, studzimy a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation