Kuchnia

ciasta, torty

Tarta z gruszkami w śmietankowym sosie z płatkami migdałowymi

SKŁADNIKI

kruche ciasto:
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki (20 dag)
10 dag zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
2 czubate łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)
szczypta soli

nadzienie:
4 twarde gruszki (o łącznej wadze około 3/4 kg)
1 szklanka (250 ml) słodkiej śmietanki 30%
2 żółtka
łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)
4 łyżki cukru
3 łyżki płatków migdałowych
sok z połowy cytryny

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Żółtko wymieszaj ze śmietaną i pastą waniliową.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj cukier i sól. Dodaj masło i posiekaj je z mąką na małe kawałki (najłatwiej i najszybciej zrobisz to za pomocą specjalnego siekacza). Zrób zagłębienie i wlej mieszaninę żółtka ze śmietaną i pastą. Szybko wyrób gładkie ciasto.
Ciasto, podsypując mąką, rozwałkuj na cienki placek (3-4 mm), nawiń na wałek i przenieś na formę. Odetnij nadmiar ciast, zrób widelcem kilka nakłuć. Ułóż papier, wsyp kuleczki do pieczenia (możesz je zastąpić fasolą lub piec ciasto bez obciążenia) i wstaw do gorącego piekarnika na 8-12 minut - kiedy brzegi będą lekko zarumienione, wyjmij ciasto.
Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Od razu skrop sokiem z cytryny.
Do śmietanki dodaj żółtka, cukier i pastę waniliową. Dokładnie wymieszaj.
Na podpieczone, gorące ciasto wyłóż gruszki, zalej mieszaniną śmietanki z jajkami, posyp płatkami migdałowymi.
Wstaw do gorącego piekarnikach na 12-15 minut, aż masa się zetnie, a brzegi ciasta przyrumienią.
Podawaj na gorąco lub zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation