Kuchnia

słodkości

ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Puszyste ciasto klementynkowe - bardzo przedświąteczne

Ciasto jest puszyste, baaardzo wilgotne, pobudza ślinianki, że uchhh! jak mawiają Amerykanie "it's mouth watering" :) Jest nieziemskie w smaku, cudooownie pachnie i można je jeść bez końca. Jeśli tylko nie masz wielkiej rodziny, ciastem możesz cieszyć się przez kilka dni - bardzo długo pozostaje świeże, a na dodatek jest bezmleczne i bezglutenowe, zatem gdybyś miał alergika w domu - będzie jak znalazł.

4-5 klementynek (około 375 g) – najlepiej niewoskowanych, z upraw ekologicznych
6 jajek
225g cukru
250g zmielonych migdałów
1 łyżeczka (z czubem) proszku do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do 190°C i przygotuj tortownicę średnicy ok. 24cm - wysmaruj ja i wysyp mąka lub bułką tartą (jeśli ma być bezglutenowe, użyj formy o nieprzywierających ściankach lub wyłóż je papierem do pieczenia).
Klementynki w całości (w skórkach) włóż do garnka z zimną woda i gotuj przez 2 godziny - ja zawsze dociskam je nieco mniejsza od garnka przykrywką. Po tym czasie odlej wodę, odsącz je i poczekaj aż ostygną, przetnij na pół i wyjmij pestki (jeśli są).
Następnie całe owoce, razem ze skórkami zmiksuj dokładnie na papkę. Dodaj do nich jajka, cukier, migdały i proszek do pieczenia i nadal miksuj razem w malakserze. Ciasto jest i ma być rzadkie. Wlej ciasto do tortownicy i piecz w piekarniku ok. godziny (do suchego patyczka). Po ok. 40 minutach przykryj lekko ciasto folią alu, by się nie zrumieniło za mocno. Po upieczeniu dokładnie wystudź i wyjmij z formy dopiero, gdy będzie całkiem zimne. Czasem oprószam je tylko pudrem, czasami snuję czekoladowe wstążki, było już z marcepanem na wierzchu, ale wspaniała jest nawet bez dodatkowych upiększeń. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation