Kuchnia

fisz na dziś

Kotleciki rybne po tajsku

składniki:

500 g filetów z białej ryby o jędrnym mięsie

bez skóry

2 łyżeczki drobno tartego imbiru

2 łyżki dżemu z chili

¼ szklanki listków kolendry

1 białko

olej roślinny

do smażenia

ósemki limonki

do podania

przygotowanie:

Rybę, imbir, dżem z chili, kolendrę i białko zmiksować na gładką masę. Dłońmi zwilżonymi wodą uformować 12 płaskich kotlecików. Patelnię teflonową rozgrzać na średnim ogniu. Wlać taką ilość oleju, aby powstała warstwa o głębokości 1 cm. Smażyć kotleciki partiami przez 3-4 minuty z każdej strony. Przygotować sałatkę z ogórka i limonki. W misce wymieszać sok z limonki, sos rybny i cukier. Dodać plastry ogórka, miętę i kolendrę. Wymieszać, podrzucając składniki. Podawać z kotlecikami rybnymi i ósemkami limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation