Kuchnia

fisz na dziś

ryba duszona w kokosie
składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula posiekana
3 ząbki czosnku drobno pokrojone
po pół łyżeczki pieprzu cayenne, mielonej kolendry i kurkumy
po 1/4 łyżeczki mielonego kuminu i fenkułu (kopru włoskiego)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
po szczypcie mielonego cynamonu i mielonych goździków
2 posiekane pomidory
1 puszka (420 ml) mleczka kokosowego
1 łyżka pasty z tamaryndowca rozpuszczona w 3 łyżkach ciepłej wody (opcjonalnie)
1 łyżka cukru
1 kg filetów z okonia morskiego, halibuta lub łososia pokrojonych na jeden kęs

wykonanie:

w dużym szerokim rondlu rozgrzewamy olej na średnim ogniu. wkładamy cebulę i czosnek, smażymy ok. 3 minut aż nieco zmiękną. wsypujemy pieprz cayenne, kolendrę, kurkumę, kumin, nasiona fenkułu, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, cynamon i goździki. smażymy ok. 30 sekund mieszając, a gdy przyprawy zaczną pachnieć i pokryją cebulę i czosnek dodajemy pomidory, smażymy ok. 1 minuty aż puszczą sok. wlewamy mleczko kokosowe, ewentualnie pastę z tamaryndowca, wsypujemy cukier i 3/4 łyżeczki soli. doprowadzamy do wrzenia. częściowo przykrywamy i dusimy na małym ogniu 25 minut. wkładamy rybę i dusimy jeszcze ok. 20 minut aż ryba się zetnie, ale nadal zachowa wilgoć, a sos zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation