Kuchnia

Ciasta

Crumble (czyli kruszonka) z jabłkami.

Składniki na 4 porcje
Kruszonka:
70 g masła lub margaryny
70 g mąki pszennej
szczypta soli
70 g drobnego cukru
40 g posiekanych płatków migdałowych - najlepiej gdy są uprażone na suchej patelni ale nie muszą

Wszystkie składniki szybko zagniatamy

4 średnie jabłka
30 g rodzynek
czubata łyżka brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
masło

Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy brązowy cukier, rodzynki i cynamon, wszystko razem mieszamy. Masło wkładamy na patelnię, podgrzewamy aż się roztopi. Dodajemy mieszaninę jabłek. Smażymy tak długo, aż jabłka się zarumienią i zmiękną.
Piekarnik nagrzewamy do 200st C.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, po czym nakładamy jabłka do 3/4 wysokości naczynia. Obsypujemy kruszonką (można ją zetrzeć na tarce)
Pieczemy 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation