Design

Design

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie orkiszowym


Porcje: 1

Składniki

Zaczyn:
4 łyżki zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej typ 2000
50 g mąki orkiszowej typ 700
100-120 ml letniej wody
Ciasto:
400 g mąki żytniej razowej typ 2000
200 g mąki orkiszowej typ 700
30 g otrębów żytnich
400 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka cukru

Instrukcja

Słoik z zakwasem wyciągamy z lodówki i zostawiamy na minimum 30 minut w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g mąki orkiszowej. Mieszamy drewnianym patyczkiem i wlewamy letnią (lecz nie gorącą!) wodę. Słoik przykrywamy gazą (lub też nie) i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 7 godzin (np. na noc).
Następnego dnia do misy wlewamy 150 g otrzymanego zakwasu żytnio-orkiszowego. Do zaczynu dodajemy mąki, otręby, sól i cukier. Wlewamy wodę i krótko mieszamy, jedynie do połączenia składników.
Formę keksówkę (12x22cm) smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzchem wilgotnej od wody dłoni wyrównujemy wierzch. Keksówkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z ciastem i pieczemy 30-35 minut. Następnie otwieramy piekarnik i wyjmujemy chleb z pieca lub bezpośrednio na wysuniętej blasze przerzucamy formę dnem do góry (oczywiście przy pomocy rękawicy kuchennej), tak aby przypiec go od drugiej strony. Pieczemy chleb jeszcze 15 minut.
Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation