Kuchnia

Mniam :)

Czekoladowy suflet

masło
10g cukru
20g czekolady 60%, startej na tarce

100g kakao (oryginalnie 130g)
350ml wody
1 laska wanilii
70g czekolady 60%, startej na tarce (oryginalnie 40g)
70g białek
szczypta soli
90g cukru (oryginalnie 75g)

Nasmarować ramekiny miękkim masłem, dokładnie, aby pokryło całe wnętrze foremki (to ważne!)
Pomieszać czekoladę z cukrem, wsypać do foremek i pokryć wszystkie strony.
Zamrozić.

W średnim rondelku zagotować wodę z wanilią. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, odłożyć na 5min.
Wyjąć laskę wanilii.
Znów zagotować wodę. Wsypać połowę kakao, cały czas mocno mieszając aż kakao się rozpuści.
Dodać pozostałą jego część, cały czas szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
Gotować i mieszać ok. 3min lub do czasu, kiedy zacznie się robić gęste.
Zdjąć z ognia, przełożyć do dużej miski.

Ubić białka, początkowo z dodatkiem szczypty soli, potem dodając cukier.
Bezę przełożyć do ciepłej kakaowej masy, mieszać delikatnie aż całość będzie dobrze wymieszana.
Dodać startą czekoladę, wymieszać.
Przełożyć masę do gotowych foremek aż do samego ich czubka.

Piec w 175st. C aż do czasu kiedy suflety urosną.
Wyjąć, jeść na ciepło z dodatkiem lodów (waniliowych:-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation