Kuchnia

dobre, nie słodkie

Chleb Pszenny Bez Wyrabiania » Słodkie Słone



Składniki:

400 g mąki chlebowej pszenej (użyłam typu 650)
1 g drożdży (tak tylko tyle, to nie pomyłka)
320 g wody
łyżeczka soli

Przygotowanie:

Składniki wsypujemy do miski i mieszamy łyżką. Masa wyjdzie kleista- taka ma być. Ciasto odstawiamy na 12-16 godzin przykryte ściereczką. Następnie mieszaninę przekładamy na ściereczkę, bardzo dokładnie posypaną mąką-inaczej ciasto przyklei się do materiału. Za pomocą owej ściereczki ciasto składamy na pół a następnie, wraz ze ściereczką, odstawiamy chleb do durszlaka na kolejne 60 minut (ciasto musi być przykryte). W tym czasie żeliwne naczynie wraz z pokrywką wkładamy do piekarnika, który należy nagrzać na 230 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy do gorącego garnka i pieczemy 20 minut pod przykryciem oraz kolejne 20 bez. Skórka ma być rumiana i chrupka. Gotowy chleb studzimy na kratce.



Read more: http://slodkieslone.pl/chleb-pszenny-bez-wyrabiania/#ixzz2eEzxk5H4
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation