Kuchnia

wędliny

Skład do suszenia:

1 kg świeżej szynki typu" myszka"

1/2 szklanki cukru

1,2 szklanki soli + 2 łyżeczki soli peklowanej

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki czosnku suszonego

pończocha



Przygotowanie:

Szynkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem. Przekładamy do miski i obtaczamy w cukrze.

Szynka Suszono-Parzona

Przykrywamy folią i odstawiamy na 36h do lodówki, po tym czasie szynkę myjemy, osuszamy ponownie ręcznikiem i przekładamy do suchej czystej miski, obtaczamy w soli i soli peklowanej.

Szynka Suszono-Parzona

Zakrywamy folią

Szynka Suszono-Parzona

i ponownie odstawiamy do lodówki na 36h.

Szynkę odciskamy ze soków, myjemy, osuszamy, przekładamy do czystej miski i obsypujemy przyprawami i ponownie do lodówki na 36h.

Szynka Suszono-Parzona

Szynkę umieszczamy w pończosze - zawijając ją w nią kilka razy, obwiązujemy sznurkiem i zawieszamy w ciepłym, suchym miejscu - u mnie to jest kuchnia.

Szynka Suszono-Parzona

Powinna wisieć sobie tak 4 dni. Zdejmujemy i zaczynamy kolejny etap

Skład do parzenia: na 4l wody

2 łyżki majonezu

2 łyżki musztardy

2 łyżeczki słodkiej papryki

14 liści laurowych

24 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie przyprawy, zagotowujemy, studzimy i wkładamy szynkę, aby nam nie wypływała na wierzch to dociskamy drugim garnkiem lub talerzem. Zagotowujemy , zmniejszamy ogień i parzymy przez 15min. Wyłączamy palnik i czekamy, aż zalewa ostygnie i ponownie włączmy palnik , zagotowujemy i na małym ogniu parzymy kolejne 15min. studzimy. Według przepisu czynność tą powinno się jeszcze raz powtórzyć, ale ja tylko jeszcze raz zagotowałam i wyłączyłam . Poczekałam, aż woda przestygnie i wyjęłam szynkę. Osuszyłam ręcznikiem papierowym i odstawiałam na noc do lodówki.

http://kuchennecudajoanny.blox.pl/2014/01/Wedlina-Szynka-Suszono-Parzona.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation