Skład do suszenia:
1 kg świeżej szynki typu" myszka"
1/2 szklanki cukru
1,2 szklanki soli + 2 łyżeczki soli peklowanej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki czosnku suszonego
pończocha
Przygotowanie:
Szynkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem. Przekładamy do miski i obtaczamy w cukrze.
Szynka Suszono-Parzona
Przykrywamy folią i odstawiamy na 36h do lodówki, po tym czasie szynkę myjemy, osuszamy ponownie ręcznikiem i przekładamy do suchej czystej miski, obtaczamy w soli i soli peklowanej.
Szynka Suszono-Parzona
Zakrywamy folią
Szynka Suszono-Parzona
i ponownie odstawiamy do lodówki na 36h.
Szynkę odciskamy ze soków, myjemy, osuszamy, przekładamy do czystej miski i obsypujemy przyprawami i ponownie do lodówki na 36h.
Szynka Suszono-Parzona
Szynkę umieszczamy w pończosze - zawijając ją w nią kilka razy, obwiązujemy sznurkiem i zawieszamy w ciepłym, suchym miejscu - u mnie to jest kuchnia.
Szynka Suszono-Parzona
Powinna wisieć sobie tak 4 dni. Zdejmujemy i zaczynamy kolejny etap
Skład do parzenia: na 4l wody
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki słodkiej papryki
14 liści laurowych
24 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie przyprawy, zagotowujemy, studzimy i wkładamy szynkę, aby nam nie wypływała na wierzch to dociskamy drugim garnkiem lub talerzem. Zagotowujemy , zmniejszamy ogień i parzymy przez 15min. Wyłączamy palnik i czekamy, aż zalewa ostygnie i ponownie włączmy palnik , zagotowujemy i na małym ogniu parzymy kolejne 15min. studzimy. Według przepisu czynność tą powinno się jeszcze raz powtórzyć, ale ja tylko jeszcze raz zagotowałam i wyłączyłam . Poczekałam, aż woda przestygnie i wyjęłam szynkę. Osuszyłam ręcznikiem papierowym i odstawiałam na noc do lodówki.
http://kuchennecudajoanny.blox.pl/2014/01/Wedlina-Szynka-Suszono-Parzona.html