Kuchnia

wędliny

Przepis na miodowa szynka drobiowa z szynkowaru

Składniki na miodowa szynka drobiowa z szynkowaru

1 kg piersi kurczaka
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki żelatyny
1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka BEZ soli
2 płaskie łyżeczki soli peklowej (lub tyle, ile producent zaleca na opakowaniu)
Przygotowanie dania miodowa szynka drobiowa z szynkowaru

Reklama


Piersi kurczaka pokrój na kawałki o wielkości około 3 x 3 cm.
Do miski przełóż pokrojone mięso, dodaj miód, przyprawę, sól peklową i żelatynę.
Całość wymieszaj najlepiej robotem kuchennym z założonym hakiem do wyrabiana ciasta przez 10 minut, lub ręcznie, ale wtedy rób to co najmniej 15 minut, tak, by mięso przeszło wszystkimi przyprawami.
Masę nakładaj porcjami do szynkowara i każdą mocno ubijaj (ja to robię za pomocą tłuczka do mięsa). Szynkowar zakręć i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin (czyli najlepiej na noc).
Do wysokiego garnka wstaw zimny szynkowar, wlej tyle wody, by była 1 cm niżej od górnej krawędzi. Włącz średni ogień i podgrzej wodę do 75-80 stopni. W tej temperaturze gotuj szynkę przez 2 godziny. Pamiętaj, by temperatura cały czas była w tym zakresie i nie przekroczyła 80 stopni.
Po gotowaniu wystudź szynkowar pod zimną bieżącą wodą przez kilka minut i wstaw do lodówki na noc.
Szynkę wyjmij z szynkowara - czasem trzeba w niego mocno stuknąć (możesz też szynkowar włożyć na minutę do gorącej wody, by łatwo wyjąć mielonkę).
Tak przygotowaną szynkę możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, ale jest dobra, że "zejdzie" szybko :)


Ważne informacja
Jeśli nie masz przyprawy bez soli, przygotuj własną mieszankę, łącząc ze sobą na przykład: suszony zmielony czosnek, papryka słodką, paprykę ostrą, curry, pieprz, imbir lub inne ulubione przyprawy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation