Kuchnia

ryby

Pstrąg pieczony z ziemniakami

4 pstrągi patroszone
2 łyżki masła
1/2 pęczka posiekanego koperku
sól
pieprz
sok z cytryny
7 średniej wielkości ziemniaków
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 pęczka posiekanej pietruszki
1 mała papryczka chili
1 cebula, pokrojona w piórka
1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie
Ziemniaki kroimy na cząstki lub w grubsze plasterki. Mieszamy z pokrojonym w plasterki czosnkiem, oliwą, cebulą, pietruszką, posiekaną drobno papryczką, tymiankiem i solą. Wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Rozcieramy miękkie masło z koperkiem i nacieramy w środku każdą rybę.
Gdy ziemniaki zaczynają się rumienić, ryby układamy na ziemniakach i pieczemy jeszcze około 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation