Kuchnia

Zdrowe jedzenie

MUFFINY Z BIALYM SEREM.

Lżejsze muffiny, idealne na poświąteczne (i nie tylko) obżarstwo :)
Z mąką pełnoziarnistą, z cukrem trzcinowym (w zredukowanej dawce) i z nieduża ilością tłuszczu - a przy okazji jednego ze zdrowszych i zalecanych w codziennej diecie, bo oleju rzepakowego.

Dawno nie było u mnie tego rodzaju wypieków, a kiedyś piekłam je namiętnie. Dla zdrowia i smaku warto do nich powracać.

Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki orkiszowej
łyżeczka skórki startej z cytryny
1/4 szklanki cukru trzcinowego (1/2 jeśli wolimy słodsze)
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 jajko + 1 białko
1/3 szklanki mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny


200 g twarogu półtłustego
1 żółtko
1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub 2 łyżeczki aby nadzienie było słodsze)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Twaróg, żółtko i cukier wrzucić do pojemnika od blendera i zmiksować na jednolitą masę.
W dużej misce wymieszać suche składniki, w mniejszej lekko ubić trzepaczką płynne.
Płyn wlać do suchych składników i szybko, choć niezbyt starannie wymieszać (mogą zostać lekkie grudki).
Do każdej z papilotek wkładać kolejną po łyżeczce ciasta, masy serowej, ciasta.
Mufiinki piec 25-30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation