Kuchnia

dzemy

Dżem z jabłek i gruszek

Składniki:
1 kg jabłek1 kg gruszek1 kg cukru1/2 szkl. rodzynek16 goździków
Sposób przyrządzania:
Rodzynki namocz na 2 godziny w ciepłej wodzie, odsącz i umyj. Jabłka i gruszki umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Owoce zasyp cukrem i pozostaw na 1godzinę. Następnie przełóż na dużą patelnię, dodaj rodzynki i duś wszystko ok. 30 min.

W tym czasie wyparz słoiczki: zalej je wrzącą wodą i wysusz. Podobnie zrób z przykrywkami.
Gorący dżem kładź do słoiczków, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Do każdego słoika dodaj po 2 goździki. Zanim szczelnie zakręcisz słoiki, upewnij się, że pokrywki są suche. Następnie gotowy dżem odstaw do góry dnem do ostygnięci. Słoiki przechowuj w zaciemnionym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation