Kuchnia

dzemy

Dżem z dyni i pomarańczy - Przepisy kulinarne - Sprawdzone i smaczne

Składniki: 50 dag dyni (waga po obraniu) sól ¾ szklanki cukru trzcinowego 55 dag pomarańczy (2 średnie) 12 dag cytryn (1 sztuka) 7 goździków kardamon Sposób wykonania: Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać szczyptę soli i cukier trzcinowy. Wymieszać i zostawić na około 2 godziny. Pomarańcze i cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Owoce przekroić i wycisnąć z nich sok. Do dyni, która puściła sok dodać sok i skórkę z pomarańczy i cytryny oraz goździki. Razem dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 45 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodać szczyptę kardamonu. Gotowy dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na 1 słoik 500 ml dżemu. Smacznego.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,dzem_z_dyni_i_pomaranczy
Copyright © Smaczny.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation