Kuchnia

ciacha

Składniki:

- 200 g masła

- szczypta soli

- 160 g cukru

- 4 jajka

- 200 g mąki pszennej

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru ( lub 40 g mąki ziemniaczanej )

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- ok 600 g truskawek (mogą być też inne dowolne owoce )



Składniki na kruszonkę:

- 150 g mąki

- 100 g zimnego masła

- 50 g cukru pudru



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier i szczyptę soli, nadal ucierając. Następnie dodawać po jajku, za każdym razem miksując. Dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć do blaszki ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką ( wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miski i rozetrzeć razem w palcach ).

Piec w 175 st. C, około 45 minut, do tzw suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation