Kuchnia

Kulinaria

Składniki:
mieszanka sałat (rukola, roszponka, lodowa…)
pomidorki koktajlowe
świeży ogórek
ćwiartka cytryny

1/2 piersi kurczaka
ulubione zioła (świeże lub suszone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

sos
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)
1/4 łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Pierś kurczaka obsypać solą, pieprzem i ziołami. Polać oliwą (2 łyżki) wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem. Przykryć i pozostawić w lodówce na około godzinę.

Przygotować “bazę” sałatki. Liście sałaty umyć i porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzu. Na sałacie położyć połówki pomidorków koktajlowych oraz ogórka pokrojonego w kostkę.

Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w zakręcanym słoiczku i dokładnie wymieszać.

Rozgrzać patelnię grillową i upiec na niej pierś kurczaka. (Uwaga: Jeśli pierś jest bardzo duża, można ją przed smażeniem przekroić na połowę.)

Upieczoną pierś pokroić na paski i ułożyć na sałacie. Polać przygotowanym sosem i udekorować cytryną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation