Kuchnia

Kulinaria

Składniki:
1 brokuł
2-4 łyżki pokrojonego w kostkę sera feta (lub pleśniowego)
1-2 łyżki uprażonych na patelni płatków migdałowych

Sos winegret:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1/2 cytryny
1-2 łyżki soku z cytryny
2 fileciki anchovies
odrobina soli
1/3 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Brokuła podzielić na małe “różyczki”. W garnku zagotować wodę, posolić ją do smaku i do gotującej wrzucić “zielone różyczki”. Gotować 3-4 minuty i od razu przełożyć do naczynia z lodowatą wodą, a następnie na durszlak i dokładnie odcedzić.

Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. (Uwaga na sól! Sos nie może być zbyt słony, bo w sałatce będzie jeszcze słony ser feta lub pleśniowy!)

“Różyczki” ułożyć na półmisku. Pospać po wierchu drobno pokrojonym/pokruszonym serem feta lub pleśniowym, skropić obficie sosem winegret, a na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation