Kuchnia

kuchnia

Jajko w koszulce

Jajko w koszulce:
1 jajko

3-4 łyżki octu winnego

Sól

Sos holenderski:

2 żółtka

50 g stopionego masła

sok z 1/3 cytryny

sól, biały pieprz do smaku

Wykonanie:

Jajko: W małym garczku gotujemy wodę, tak aby miała głębokość około 8-10 cm. Do gotującej się wody wlewamy ocet i mieszamy. Jajko wbijamy do małej miseczki tak aby żółtko się nie rozleciało. Łyżką mieszamy wodę aby krążyła i wrzucamy jajko, jeszcze raz łyżką delikatnie mieszamy i gotujemy jajko około 2-3 minuty. Wyciągamy delikatnie, najlepiej łyżką cedzakową. Solimy do smaku. Cała trudność polega na tym aby białko się nie poszarpało za bardzo, a po ugotowaniu żółtko pozostało płynne.

Sos holenderski: W małej miseczce miksujemy żółtka z sokiem z cytryny. Żółtka powinny zrobić się puszyste i powinny się zrobić jaśniejsze. Dodajemy wąskim strumieniem roztopione ale jeszcze ciepłe masło i dalej miksujemy. Sos powinien być gęsty, doprawiamy solą i pieprzem.

Taki sos jest idealny do dań z jajkiem.

Ja podałam tradycyjne jajko po benedyktyńsku, z bekonem i sosem holenderskim na kajzerce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation