Kuchnia

Kuchnia: Przekąski

Jajka na dzikim, otulone pieczarkami......pychota!!!!

4 jajka (najlepiej z z kategorii 0 lub 1 )
120 g dzikiego ryżu
200 g małych pieczarek - oczyścić
150 ml mleka migdałowego
150 ml mleka sojowego
30 g otrąb owsianych - zmielonych
1 cebula - pokroić na krążki
100 g gęstego, jogurtu greckiego
1 liść laurowy
1 goździk
rzeżucha
sól, pieprz
3 łyzki oliwy z oliwek


Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.
Jajka ugotować na półtwardo.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć pieczarki.Do rondelka wrzucić cebulę, zalać mlekiem, dodać liść laurowy, goździk i gotować 20 minut. Zaczynając od najniższej temp. stopniowo podkręcając do średniej. Domieszać otręby i gotować jeszcze 5 minutek. Wyjąć liść laurowy i goździk, zmiksować np blenderem. Zagotować i odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie domieszać jogurt. Żaroodporne naczynie wysmarować pozostałą oliwą, wyłożyć ryż, zrobić 4 wgłębienia i włożyć w nie jajka, otulić pieczarkami,polać sosem. Oprószyć solą i pieprzem . Piec 10 minut w 190°C we wcześniej nagrzanym piekarniku.polać sosem. Oprószyć solą i pieprzem . Piec 10 minut w 190°C we wcześniej nagrzanym piekarniku.Posypać rzeżuchą i gotowe!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation